Vormentraining

door Richard Baarspul

Een vorm (of kata) is een serie van zelfverweersbewegingen, maar dan uitgevoerd in een oefenroutine. Vormen variëren in lengte, van slechts enkele bewegingen tot misschien wel honderd of meer bewegingen. Je kunt op vele manieren profiteren van deze manier van vechtkunst training. Je bent echter gewaarschuwd, wees nooit tevreden met slechts het onthouden van een bepaalde routine.

Misschien wel de beste manier om een goed gevoel te creeren voor de technieken in een gevechtssysteem, is het intensief beoefenen van zijn vormen. Je krijgt bij het trainen van de vormen een goede gelegenheid om je te concentreren op het juist uitvoeren van elke basistechniek. Maar ook op aspecten als, balans, houding en je standen of voetenwerk. Ontdek je bij jezelf zwakheden in deze vorm, dan wordt je gedwongen ze te corrigeren. Wordt je beter in je vormen dan zul je merken dat je ook sneller wordt, sterker en leniger zonder ook maar iets aan alternatieve krachtraining te doen (nu claim ik niet dat je nooit aan krachttraining zou hoeven doen, maar daar kom ik nog eens op terug).

Behalve de gelegenheid je manier van bewegen te verbeteren, is er ook een hoop kennis te halen in de vormen. Ze bevatten allemaal technieken die vaak terug te vinden zijn in het curriculum van je gevechtskunst.

Belangrijke vormen principes

Bij het trainen van een vorm zijn er enkele basisprincipes die je op weg moeten helpen bij het verbeteren van je vorm. Principes waarmee je je vorm meer inhoud en meer leven kan geven. Hier zijn enkele principes waar je mee aan het werken kan gaan.

Focus: Zorg ervoor dat je geconcentreerd blijft op wat je daadwerkelijk aan het doen bent met je vorm, maar wees je ook bewust van je omgeving en wat er om je heen gebeurt.

Ademhaling: Houd je ademhaling vloeiend, adem in tijdens een overgangspositie(maneuvre) en adem uit tijdens je uithaal of actieve actie.

Flow(vloeiend of ontspannend bewegen): Beweeg als een stroom water, pas je aan aan elk obstakel dat je tegenkomt. Ken je het verhaal van Bruce Lee dat hij ooit in een een aflevering van Longstreet vertelde? Beweeg vloeiend, wees als water. Als je water in een kopje doet krijgt het de vorm van het kopje, doe je water in een theepot, dan wordt het de theepot. Water kan stromen en vernietigen. Wees als water. Get the Point???

Flow heeft een positief effect op zowel kracht als snelheid in beweging!

Techniek: Neem je tijd om je techniek te perfectioneren, voer ze zo goed als je kan uit, elke keer weer. Dit beinvloed je zelfvertrouwen.

Flexibiliteit: Zorg ervoor dat je flexibel bent, daarmee voeg je schoonheid, gratie en kracht toe aan je technieken. Een gezegde: Als je het niet gebruikt, verlies je het…

Lichaamscontrole: Leer wat je lichaam kan en wat goed voor je voelt; dan zul je in staat zijn je technieken met de juiste controle uit te voeren.

Ritme: Ontwikkel een gevoel voor ritme in alle delen van je vorm die als het ware samensmelten met je lichaam. Alles in het leven is gebaseerd op ritme; dit is een wet van de natuur.

Voorkom dat je je vorm alleen maar in een monotoon ritme uitvoert, dat je als het ware gewoon ‘door je technieken heen loopt’, ze gewoon als het ware afwerkt. Gebroken ritme (broken rhythm) is het geheim dat je vorm meer leven en meer inhoud geeft. Het onderscheid een geperfectioneerd sculptuur van de ruwe vorm.