Strategie in sparring

door Joe Lewis, vertaald door Jeroen Hoevenaar

Het Kenpo Karate bestaat uit verschillende onderdelen. Een van deze onderdelen is het sparren. Bij sparren vecht men onder bepaalde regels met een tegenstander. Om te winnen zijn een aantal zaken van belang. Snelheid, techniek, kracht, uithoudingsvermogen zijn een aantal voorbeelden hiervan. Wat ook erg belangrijk is, is tactiek. Welke strategie gaat men volgen? Hoe kan ik mijn tegenstander te slim af zijn? Hier volgen een aantal manieren om je tegenstander te slim af te zijn.

Een goede manier om je tegenstander te slim af te zijn, is het gebruik van schijnaanvallen. Om een goede schijnaanval te maken, zijn er 3 elementen waaraan voldaan moet worden.

Drie elementen voor een schijnaanval:

• Afstand.

Men moet een realistische afstand houden. Als men op een schopafstand staat en een stoot geeft dan komt dat natuurlijk niet echt over. Wil je een schijnstoot geven, zorg dan dat je op stootafstand staat.

• Doel.

Zorg ervoor dat je een doel hebt waar de schijnaanval naar toe is gericht. Zomaar in de lucht slaan of schoppen komt ook niet echt over.

• Intensiteit.

Zorg ervoor dat de schijnaanval met voldoende snelheid en intensiteit gegeven wordt.

Kortom: Je tegenstander moet denken dat er een echte aanval komt. Hij moet dus geen verschil kunnen zien tussen een schijnaanval en een echte aanval.

Strategie voor de aanvallende vechter

Als je een aanvallende vechter (lead fighter) bent, zorg er dan voor dat je je tegenstander niet aanvalt als hij in een sterke positie staat. Verzwak de positie van je tegenstander met een schijnaanval en sla dan toe. Een

schijnaanval zorgt voor openingen in de dekking van de tegenstander en voor twijfel.

• Indirect Angular Attack

Deze strategie wordt gebruikt tegen een persoon die stevig staat en veel blokt.

Strategie : Geef een schijnaanval hoog en een echte aanval laag of geef een schijnaanval laag en een echte aanval hoog.

• Broken Rhythm Attack

Deze strategie wordt gebruikt tegen een persoon die een “counter fighter” is, d.w.z. een persoon die graag een aanval afwacht en dan toeslaat met een tegenaanval.

Strategie : Kom binnen het bereik van je tegenstander zodat hij een tegenaanval kan geven. Ontwijk deze aanval en als je tegenstander weer zijn positie inneemt (dus als hij zijn arm of been terugtrekt), maak je een aanval.

• Immobilisation Attack

Deze strategie wordt gebruikt tegen een persoon die contant beweegt en uit je buurt blijft.

Strategie : Beweeg je van je tegenstander af zodat hij naar je toe moet komen, waardoor je toe kunt slaan of immobiliseer je tegenstander door hem vast te pakken en uit balans te trekken en dan toe te slaan.

Strategie voor de verdedigende vechter

Als verdedigende vechter (counter fighter) wil je dat je tegenstander je aanvalt. Door een opeing in je dekking te maken, moedig je je tegenstander aan om daar gebruik van te maken. Je tegenstander zal het opengestelde deel van je lichaam dus proberen aan te vallen. Doordat je tegenstander aanvalt, komt hij in een zwakke positie te staan waardoor je kunt counteren. Zorg er wel voor dat als je wordt aangevallen dat je tegenstander je mist.

• Redirect Attack

Deze strategie concentreert zich vooral op het sturen van de energie van je tegenstander. Dat kun je bereiken door zijn “wapen” uit de lijn van de aanval te verplaatsen. Dat kun je doen door gebruik te maken van pareringen en door te “slippen”. In de meeste gevallen is het een combinatie van deze twee.

Strategie : Pareer de aanval en geef gelijk een counter voordat de aanval van je tegenstander afgemaakt is.

• Interrupt Attack

Deze strategie gaat uit van het stoppen van een aanval van je tegenstander. Men geeft meer energie in de tegengestelde richting dan de energie van je tegenstander.

Strategie : Zodra je tegenstander een aanval inzet, moet je deze als het ware stoppen door een counteraanval te doen. Het is dus van belang dat je je tegenstander kunt inschatten. Je moet als het ware weten wat zijn volgende stap zal zijn.

• Absorb Attack

Deze strategie draait om het absorberen van de energie van je tegenstander.

Strategie : Zorg dat je tegenstander een opening in je dekking kan vinden en laat hem deze aanvallen. Stap mee met de aanval en vang deze op. Zorg daarbij dat je niet vol geraakt wordt. Je tegenstander mag wel iets raken zodat hij het idee krijgt dat hij een goede aanval heeft geplaatst en verras hem dan met een counteraanval.