Opmerkelijke Kenpo prestatie in België

Kort geleden werd ik benaderd door Olivia Charels van de Zen Kenpo System in Zemst (België). Deze school is enige jaren gelden overgestapt van een andere Kenpo stijl op het Parker systeem. Waar alle scholen die daarmee te maken krijgen mee worstelen, is natuurlijk het op orde krijgen van alle technieken die een Parker Black Belt eigenlijk hoort te kennen.

Honderdvierenvijftig technieken leer je niet in een paar weken, zeker niet als je daarnaast ook nog een school moet runnen en lesgeven en dergelijke.

Omdat echter Kamiel Hendrickx van de Zen Kenpo System op 28 september van dit jaar zijn zwarte band examen gaat afleggen vonden Olivia en Kamiel het een goed idee om, hoewel dat bij de Zen Kenpo System (nog) geen harde examen-eis is, alle technieken compleet te maken en te leren. Het verzoek aan mij was om daar les in te komen geven.

De verdeling van de technieken is bij de Zen Kenpo System zo dat er voor de bruine band niveaus en voor eerste dan, ieder 20 technieken staan. Alle bruine band niveaus en zwarte kenden Olivia en Kamiel nog niet (behalve een paar technieken die in de vormen voorkomen).

Hoewel het mij een ambitieus plan leek om binnen één maand 80 technieken te leren, zijn we toch aan de monsterklus begonnen. Eerst kwamen de Belgen op zaterdag 7 september naar Nieuwegein om daar een begin te maken. Tijdens de vrije training in de school en daarna nog anderhalf uur ergens in een park deden we het eerste ontbrekende niveau. Twintig technieken in twee-en-een-half uur vond ik toen al een hele prestatie, en ik vroeg me af hoeveel van die twintig ze nog zouden weten als ik het weekend erna naar België zou komen om verder te trainen.

Toch met enige verbazing merkte ik op zaterdag avond 14 september dat alle twintig technieken van de vorige week er nog in zaten. Die avond werden in minder dan twee uur de volgende twintig erin gestampt. Aan het einde van de training, met nog geen 5 uur training besteed, konden Olivia en Kamiel alle veertig geleerde technieken, vrijwel zonder enige hapering, demonstreren.

Zondag ochtend 15 september werd de draad weer opgepakt en bleken de veertig geleerde technieken er nog in te zitten. Nog veertig te gaan. In de ochtend deden we er weer twintig in ongeveer twee uur.

Hoewel het leren van de technieken nu iets langzamer begon te gaan, begonnen we de middagsessie met een herhaling van de zestig tot nu toe geleerde technieken. Zeven uur training onderweg.

Zoals gezegd werd het bij de laatste twintig iets lastiger. Niet allen raakt het hoofd op een zeker moment vol, maar worden de technieken nog eens steeds complexer naarmate we verder in het systeem vorderden. Voor de laatst twintig, inclusief herhaling van alle tachtig, hadden we drie-en-een-half uur nodig. ‘S-middags om half vijf eindigden we de training. Iets meer dan 10 uur getraind, en TACHTIG nieuwe technieken geleerd.

Natuurlijk valt er aan die technieken nog veel te verbeteren, echt heel veel tijd voor details hebben we niet gehad. Maar de blauwdruk is er, zodat de komende tijd (na het examen) kan worden gewerkt aan het finetunen van alle technieken.

Ik weet in ieder geval zeker dat ik er destijds langer over gedaan heb. Een prestatie van formaat en ik ben ervan overtuigd dat het examen op 28 september met goed gevolg afgelegd zal worden.

Marcel