Hersenen en niet spieren maken dat we hard kunnen slaan

Bron: Sky News
Wetenschappers hebben onderzocht hoe karate atleten hun slagen kracht geven – en zeggen dat het meer te maken heeft met hun verstand dan hun spieren.

Karate Black Belts genereren enorme kracht in hun stoten, maar hoe ze die kracht genereren is een mysterie. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het niet is vanwege hun spierkracht.

Hersenscans hebben nu aangetoond dat er microscopisch kleine structurele veranderingen zijn die hen kunnen helpen om de schouder en pols bewegingen te synchroniseren, en daardoor harder te slaan.

Onderzoekers aan het Imperial College en University College London zeggen dat in vergelijking met volledige beginners, bij zwarte banden de zenuwverbindingen die signalen tussen hersengebieden doorgeven beter ontwikkeld zijn.

Op afbeeldingen die werden gepubliceerd in het tijdschrift “Cerebral Cortex” zijn de gedeelten van het cerebellum en de primaire motorische cortex te zien die werden verbeterd.

Hoofdonderzoeker dr. Ed Roberts zei: “De karate zwarte banders waren in staat om hun stoten herhaaldelijk op een hoog niveau van coördinatie uit te voeren wat nieuwelingen niet kunnen.

“Wij denken dat het coördinatievermogen in verband zou kunnen staan met fine-tuning van neurale verbindingen in de kleine hersenen, waardoor ze hun arm en bewegingen van de romp zeer nauwkeurig kunnen synchroniseren.”

“Ons begrip van de relatie tussen hersenstructuur en het gedrag staat nog in de kinderschoenen, maar onze bevindingen komen overeen met eerder onderzoek waaruit blijkt dat de kleine hersenen een cruciale rol spelen in ons vermogen om complexe, gecoördineerde bewegingen te produceren.”