Gouden plakken voor Katsudo op het WK Kenpo

Om te vieren dat dit jaar 50 jaar geleden voor het eerst de International Karate Championships werden gehouden in Long beach, California, later vooral bekend als de “Long Beach IKC”, werd het IKKA Wereldkampioenschap dit jaar daar uitgevochten.

Twee deelnemers vanuit Katsudo Kenpo deden aan dit toernooi mee, met in totaal 6 medailles als resultaat.

IKC2014ryanRyan Lansink deed mee aan de divisie zelfverdediging waar hij een gouden plak in de wacht sleepte met dank aan zijn aanvallers Addie Quick en Dave van Pettegem. In de teamfight vocht hij in een gemengd Amerikaans Nederlands team, maar bleek de tegenstand te groot. In zijn kata divisie eidigde Ryan op een mooie derde plaats, net als bij het pointsparren. In de divisie creatieve kata was Ryan helaas de enige deelnemer op dat niveau, maar toch kreeg hij voor zijn prestatie zijn tweede gouden medaille omgehangen. Al met al een uitstekend resultaat dus.

IKC2014marcelOndergetekende deed mee aan drie divisies: kata, wapenkata en creatieve kata. De eerste hobbel die overwonnen moest worden was het vervoer van het wapen (een bo) naar Lonh Beach. De luchtvaartmaatschappij rekende een zodanige prijs voor het voer van deze stok, dat ik besloot de stok op Schiphol achter te laten. Omdat ook het bagagedepot een belachelijke prijs rekende voor het bewaren van de stok, heb ik ‘m verstopt bovenop een apparaat waar pasfoto’s mee gemaakt konden worden, in de veronderstelling dat de bovenkant van dat apparaat toch niet elke week zou worden schoongemaakt. Eenmaal in Amerika heb ik bij de plaatselijke Gamma (Home Depot) een bezemsteel gekocht die precies lang genoeg was.
Met die bezemsteel heb ik vervolgens de categorie wapenkata voor 4e dan en hoger, en de categorie creatieve kata voor zwarte banders gewonnen. In de creatieve kata was ook op dit niveau de tegenstand wat aan de magere kant, maar toch waren er nog drie deelnemers. De wapenkata divisie was wel goed bezet met 9 deelnemers tussen 4e en 7e dan.
In de ongewapende kata divisie ben ik zeer tevreden over mijn uitvoering van vorm 6, maar dat bleek niet genoeg voor een podiumplaats.
Tenslotte had ik met mijn eerste plaats in de wapendivisie een plek in de grand championship finale veroverd. Helaas eindigde ik daar twee tiende punten (over 7 juryleden) achter de winnaar. Ook voor mij dus een bijzonder succesvol toernooi, waarmee het aantal wereldtitels dat ik won op 9 komt te liggen.