Beat the action meet the action

School Forums Blog UKF Nederland Beat the action meet the action

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #2973
  admin
  Sleutelbeheerder

  Uitleg principe: beat the action meet the action
  Copyright: Jan Peter (JP) Bolhuis (Director UKF Europe)
  Bron: GM Mike Pick, UKF, senior teaching blackbelt

  Om je tegen een actie (in sessie) van een agressor te kunnen wapenen is er actie van jou nodig om dat te kunnen overnemen in handelen tot jij bepaalt dat het klaar is.
  Dit noemen we het fysieke profiel van het lichaam van een aanvaller ten opzichte van jouw lichaam waarbij jij niet op het doel werkt maar door het doel gaat.

  Een voorbeeld hiervan is, er komt een stoot die met zekerheid je neus gaat raken. Krijgt de aanvaller zijn zin dan zal er een moment zijn van, dat zijn actie het doel (jouw neus) bereikt heeft. Dit is voor jou geen gewenste uitkomst. Derhalve ontmoet jij op een ander moment dan het door de aanvaller verwachte moment de actie door zelf de situatie over te nemen en met ‘striking blocks’ de jouw kant op komende beweging te stoppen en de actie over te nemen door de verschillende mogelijkheden toe te passen die het UKF kent. Je massa beweegt zich voorwaarts, je natuurlijke wapens (zijnde, vuisten, ellebogen, knieën, voeten) zijn in lijn met jouw massa, waardoor een stevige basis wordt gevormd. Jij bepaalt daar wat er gebeurt en op het moment dat jij jouw strikes laat inslaan op bv zijn neus, kin, schouder met 12points (ellebogen/vuisten x hoogte/breedte/diepte, ofwel 4×3) is dat niet op het doel maar je denkt en handelt door het doel.

  Punten van aandacht:

  – pas je strikes niet aan aan de positie van je tegenstander, maar oefen op goede back up massa achter jouw gekozen natuurlijke wapen. Hierdoor ga je automatisch door een doel. (Geen gebogen ellebogen of terugtrekkende bewegingen)
  – blijf op je aanvaller
  – gebruik je error recovery mogelijkheden (stand tussentijds verbeteren, elleboog naar beneden, goede techniek vs sterker denken te zijn)

  Uitgangspunten:

  – close combat

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.