De 10e dan van Ed Parker

parker7thOp Facebook werd onlangs een foto gepost van Ed Parker als 7e dan, uit de tijd dat het rode blok op de band voor 5e dan nog niet bestond.

Iemand stelde daarop de vraag hoe Ed Parker aan zijn 10e dan was gekomen, een vraag die mij ook regelmatig gesteld wordt.

Het volgende antwoord werd gegeven door Dennis Conatser, een oudgediende die een enorme kennis over de geschiedenis van ons Kenpo heeft verzameld.

“Ed Parker werd door Adriano Emperado tot 7e dan bevorderd. Emperado was de grootmeester van het Kajukenbo systeem, een zogenoemd zustersysteem van ons Kenpo Karate.

Daarna keek Parker  om zich heen naar alle Grootheden van zijn tijd die een 10e dan droegen (Funakoshi, Yamagouchi, Chow, Oyama, Trias, Rhee en dergelijke). Hij vergeleek wat ze hadden bereikt met wat hij zelf had bereikt en nam zijn rang dienovereenkomstig. Met de lange lijst van Blackbelts die onder hem waren bevorderd twijfelde niemand aan zijn gezag of positie, en bovendien was hij de oprichter en het hoofd van Kenpo, dus de rang was noodzakelijk en passend. Dit in tegenstelling tot veel 10e dan dragers van vandaag de dag die alleen de rang dragen en niet kunnen bogen op fysieke of intellectuele capaciteiten of die hun strepen verdiend hebben als trainer van uitzonderlijke studenten.”

Voortaan kun je als iemand vraagt naar de manier waarop Parker aan zijn 10e dan is gekomen, verwijzen naar dit artikeltje.

Persoonlijk ben ik van mening dat je als grondlegger van een nieuw systeem en/of als hoofd van de organisatie die daarbij hoort, uiteindelijk geen andere keus hebt dan je eigen verantwoordelijkheid nemen. Er is dan immers niemand boven je om daarover te beslissen. Voor alle anderen geldt naar mijn bescheiden mening: Wil je gepromoveerd worden, richt je dan tot degenen die je voorgingen. Train hard en laat aan hen over of en wanneer je gereed bent voor een hoger niveau.