Combat … deel 1 door Dave Hebler

Met enige regelmaat worden op de Facebook pagina van Dave Hebler interessante artikelen geplaatst over zelfverdediging. Dave Hebler is één van de mensen die door Ed Parker hoogstpersoonlijk is bevorderd van geel t/m 7e dan. Hij was, samen met Parker, bodyguard van Elvis Presley en is nu nog actief als Kenpo- en zelfverdedigingsinstructeur met zijn organisatie “The Gift of Power“. Dave Hebler is 10e dan, grootmeester in Kenpo.

Combat …. deel een.

(vertaald door: Marcel de Jong)

Dave Hebler en ik in gesprek in Florida 2007

Niemand wordt geboren met het aangeboren vermogen om succesvol te functioneren in een vreemde situatie. Mishandeld worden is een vreemde situatie van de ergste soort.

Daaruit volgt dan dat je er niet op mag rekenen om succesvol te zijn in zelfverdediging, tenzij je getraind en voorbereid bent om dit te doen.

Voorbereiding op het gebied van intuïtie, bewustzijn en het vermijden in combinatie met de ontwikkeling van de defensieve vaardigheden is essentieel. Het is de enige manier waarop je kan hopen te volharden in het aanzicht van dodelijk gevaar.

Je doel: Voor de gemiddelde persoon moet vechten worden gezien als een laatste redmiddel en alleen als een manier om voldoende tijd en bewegingsvrijheid te krijgen om weg te komen. En als eenmaal de dreiging is uitgegroeid tot een fysieke realiteit, is je beste inzet om dat doel te bereiken om de dader tijdelijk uit te schakelen met enorme doses van pijn en / of angst (bij voorkeur beide) om daarna te rennen alsof je leven ervan afhangt … omdat dat in feite zo is.

Ik weet dat ik hier behoorlijk militant klink, maar je moet nu beseffen dat als het gaat om zelfverdediging voor vrouwen, ik een bloeddorstige smeerlap ben. Eerlijk gezegd heb ik het gevoel dat als een vrouw zich moet verdedigen, de slechterik op z’n minst naar het ziekenhuis moet.

Mindset, Vastberadenheid en Emotie:

Mindset:
Je moet bereid zijn om te sterven.
Ik garandeer je dat als het leven dat je aan het beschermen was, dat van je kind was, je zou vechten als King Kong, desnoods tot de dood erop volgt. Alles om je kind te redden en je zou nooit nadenken over je eigen veiligheid.
Is dat niet waar? Ja, natuurlijk is het dat.
Mijn vraag aan jou is: waarom denk je dat je eigen leven minder waard is om gered te worden? Je bent oneindig veel belangrijker dan een dier en net zo belangrijk als je kind dus waarom zou je niet net zo hard vechten om je leven te redden als je zou om je kind te redden? De bottom line is dit:
Breng je doodskist mee naar de strijd en je zult ‘m waarschijnlijk nooit hoeven te gebruiken …. je aanvaller misschien wel.

Vastberadenheid:
Talent en vermogen zijn niets zonder vastberadenheid …. de onwankelbare vastberadenheid die zegt: “Over mijn lijk”. Als je niet helemaal vastbesloten bent om te slagen, doe je dat ook niet. Vastberadenheid is de onschatbare ingrediënt van de succesvolle verwezenlijking van een onderneming.

De kracht van emotie:
Plotseling geconfronteerd met een op handen zijnde aanval, reageren de meeste mensen met schrik en verbazing al snel gevolgd met angst … in veel gevallen invaliderende angst.

Er zijn manieren om deze angst te overwinnen en op een hoog niveau te functioneren. Een van deze manieren is het genereren van een sterkere emotie.

In mijn jaren als een zelfverdedigingsinstructeur, heb ik geleerd dat het vrij eenvoudig is om direct en op commando zeer sterke emotie te genereren. Dit vermogen om op te schakelen naar aanleiding van dreigend gevaar is een eigenschap die we al bezitten. De truc is om deze emotie gecontroleerd te gebruiken. De emotie waar ik het over heb is woede.

Het is relatief eenvoudig om te schakelen van angst naar totale woede en je kunt dit dus gewoon doen omdat ik je net verteld heb dat dit kan. Wordt gekker dan de hel, oprit het aan totale woede en laat die woede zich richten op het beest dat van plan is je aan te vallen.

Ik kan niet genoeg benadrukken dat emotie werkt als een kracht-versterker. Emotie is het belangrijkste element dat een anders gemiddelde prestatie zal verheffen tot een uitstekende prestatie. Het is duidelijk dat emotie zeer belangrijk is in een fysieke prestaties, en in een leven en dood situatie …. van vitaal belang.

Wordt vervolgd: Combat deel 2.