7 Leugens over zelfverdediging

Dit artikel is geschreven door Andrew Holland. Meer artikelen kun je vinden op zijn website The Selfdefense Expert. Vertaling: Marcel de Jong.

Zeven leugens die slechte zelfverdedigingsinstructeurs hun studenten vertellen

Er zijn een aantal echt slechte zelfverdedigingsinstructeurs. Mensen die echt denken dat ze goed zijn in wat ze doen, maar het is schandalig dat ze kunnen wegkomen met het onderwijzen van die onzin.
In dit artikel zal ik deze instructeurs aan de kaak stellen door de leugens die ze vertellen te presenteren, als u een van deze heeft gehoord is het tijd om de klas te verlaten en een nieuwe instructeur te zoeken.

1. Zelfverdediging is eenvoudig

160211zelfverdedigingIk hoor en zie dit de hele tijd. Instructeurs die denken dat als je hier iemand aanraakt en daar beetpakt dat dan de tegenstander op de grond zal vallen. Ze vertellen studenten dat zelfverdediging eenvoudig is.

Denk even na …..

Stel je voor, je loopt naar huis op een avond na het werk en je ziet een groep jongens op de hoek van het park. Je moet door het park lopen om thuis te komen en een jonge knul staat voor u en zegt: “€ 10 en dan mag je erdoor “.

Je zegt, natuurlijk, nee en probeert verder te gaan, maar dan raakt je je hard in het gezicht. Je neus bloedt, je schiet in je vechthouding en dan boem !! Je wordt met twee benen tegelijk neergehaald met een MMA take down volgens het boekje.

Je hebt nooit de moeite genomen om op de grond te leren vechten, want je zelfverdedigingsinstructeur zegt “ga nooit naar de grond”, maar deze kerel zit snel op je borst en je krijgt klappen op je neus.

Versuft en pijnlijdend herinnert u zich de oefening die je ooit in de klas deed, pak hier en draai daar en hij zal je van je afvallen. Met alle macht probeer je, maar hij beweegt niet en je krijgt weer klappen. Hij spuugt in je gezicht en staat op. Je bent verslagen.

Vechten is echt f ## king moeilijk!! Geloof me, er bestaat niet zoiets als een gemakkelijke strijd. Degenen die zeggen dat er gemakkelijke gevechten bestaan hebben niet tegen genoeg mensen getraind. Als je training gemakkelijk is, gaat het niet werken. Als je in de training altijd wint, zal het niet werken.

Ik heb het niet over awareness training, of die dames workshops die mensen doen. Ik heb het over zelfverdedigingsclubs en klassen die zijn ontworpen om je te leren hoe je jezelf kunt beschermen. De bottom line is dit ……

Het is 5 uur in de ochtend wanneer uw auto alarm afgaat en je ziet 3 jongens inbreken in je auto. Je roep dat ze moeten stoppen, maar ze zeggen: “Rot op ouwe, wat wil je eraan doen?” Zal uw 5 jaar van zelfverdedigingstraining dan werken?

2. Ga nooit naar de grond!

160211grondDeze is prachtig. Het is het excuus van een instructeur die niet kan worstelen.

Ik hoor het de hele tijd “nooit naar de grond, dan kunnen zijn vrienden mee gaan doen “.

Dus je gaat uit en een man heeft een probleem met jou. Hij raakt je hard in het gezicht en je slaat hem terug, hij raakt je 2 of 3 keer en je raakt echt versuft. Hij slaat hard en snel en is duidelijk een betere puncher.

Wat ga je doen? Blijf je daar staan om in elkaar geslagen te worden?

Maar wat als er een echt sterke gast daar staat die zwaarder en groter is dan jij? Wat dan? Ga je stoten uitwisselen met een persoon die 20 kilo voordeel heeft ten opzichte van jou?

Ik heb veel tijd op de grond doorgebracht omdat het zinvol was. Heel vaak zou ik hebben verloren als ik stoten met iemand had uitgewisseld. Ja, er is altijd een risico wanneer je naar de grond gaat dat je geslagen en geschopt wordt door zijn vrienden, maar dat risico bestaat ook als je blijft staan!

Het gaan naar de grond moet een tactische beslissing zijn, als het zinvol is in die omstandigheden moet je het doen, zo niet dan moet je het niet doen. Er mag geen algemene regel zijn die luidt “nooit naar de grond, tenzij je geen keus hebt”.

Je moet alle opties van een situatie overwegen. Als je begint met het aanbrengen van belemmeringen van je mogelijkheden “doe dit niet, doe dat niet” dan verminder je je eigen vermogen nog voordat het gevecht plaatsvindt.

Dit is wat je zou moeten doen ……

Train je grondwerk in korte uitbarstingen. Neerhalen met een snelle afwerking en een back-up naar een beschermende positie, maar laat alsjeblieft niet na een plan te hebben voor het moment dat naar de grond gaan de meest logisch optie is!

3. Je hoeft niet fit te zijn voor Zelfverdediging

160211fitnessDit is mijn favoriete leugen. Niemand zegt dat je een sixpack en enorme biceps nodig hebt om goed in zelfverdediging te zijn. Geloof me mijn buik lijkt elke dag te groeien, maar je moet nog steeds zo fit zijn als je kunt.

Ik heb een chronische oefening geïnduceerde astma, waar mijn longprestatie vermindert met 20% binnen 3 minuten, maar ik moet nog zo fit zijn als ik kan zijn.

Als je een slechte rug of been hebt of iets anders, dan nog moet je zo fit zijn als je kunt zijn als je je training in zelfverdediging serieus neemt.

In een zelfverdediging situatie, kan je moeten vechten tegen 1 of 8 personen, naar de grond en op je voeten en weer terug, je moet snel weg kunnen rennen. Misschien over een hek springen om aan een aanvaller te ontsnappen.

Denk je dat die dingen gemakkelijk te doen zijn? Nee dat zijn ze niet!

Dus als wegrennen van een aanvaller iets is wat je leert, hoeveel sprintjes trekken de leerlingen elke les?

Naar mijn mening moet sprint training deel uitmaken van elke training in een zelfverdedigingsclub, omdat wegrennen een van de meest effectieve technieken is. Maar dan moet het wel getraind zijn!

4. Bewustzijn zal helpen de meeste incidenten te voorkomen

160211bewustzijnHet irriteert me dat instructeurs het bewustzijn prediken, maar geen idee hebben hoe het aan te leren.

Bewustwording op zichzelf is nutteloos. Bewustwording gecombineerd met ACTIE is de sleutel!

De helft van de docenten doen ofwel een beroep op de verouderde Coopers kleurcodes om hun leven gemakkelijker te maken, of ze zeggen gewoon, “je moet je bewust zijn”.

Dus hoe kan je dit leren? Nou, het is niet gemakkelijk en dat is waarom de meeste instructeurs nooit de moeite nemen. Bewustzijn is geweldig en ik heb het geleerd aan een heleboel mensen, maar je moet mensen over bewustwording en wat te doen als ze eenmaal bewust zijn geworden onderwijzen. Dit is waar scenario’s van essentieel belang zijn!

Je moet gedetailleerde scenario’s maken en die toevoegen aan je lessen. Zet ze aan het eind als onderdeel van je cooling-down, maar zorg ervoor dat je ze doet. Misschien is het de café situatie waarin je de rol speelt van een man die problemen heeft met een persoon. Zorg ervoor dat je de leerlingen laat zien waar ze weg hadden kunnen lopen om een probleem te voorkomen, of misschien bij de uitsmijter kunnen melden. Als ze het niet meteen de eerste keer deden, laat ze dan het scenario nogmaals doorlopen. Het gaat over het maken van koppelingen in het brein van de studenten, zodat ze handelen naar aanleiding van hun bewustzijn.

Gewoon mensen vertellen dat ze OK zijn als ze zich bewust zijn is de ergste leugen. Je moet lesgeven over bewustzijn en niet alleen er over praten!

5. Sport Martial Arts werken niet op straat!

160211boksenJa, dit hoor ik veel. Boksen, judo, BJJ en dergelijke zijn sporten en die zullen je niet helpen op de straat.

Wie verzint dit ?? Ernstig!

Een goede zelfverdediging beoefenaar moet in staat zijn om elke sport martial arts club in te lopen en zich staande te houden. Ik zeg niet dat ze de Pro bokskampioen of de zwarte banders moeten verslaan. Ze hoeven alleen maar te kunnen overleven en eruit zien alsof ze een beetje kennis hebben en kunnen opkomen voor zichzelf.

Dit vereist inspanning! Je moet in staat zijn om staande te vechten, op de grond en overeind te worstelen. Dit is daarom goed zijn in zelfverdediging serieuze training vergt!

Ik maak me nooit zorgen of een bokser zichzelf kan redden, maar wel over sommige zelfverdedigingsinstructeurs, laat staan de mensen die zij trainen.

6. Je hebt niet veel kennis van de wet nodig

160211advocaatEen andere klassieker is deze.
Een instructeur die de studenten vertelt dat ze de wet niet hoeven te kennen is een belangrijk teken dat hij zijn eigen kennis niet op orde heeft.

Na 17 jaar bij de politie zou ik nog steeds een advocaat huren, omdat die ‘expert’ kennis heeft!

Nu zal ik niet zeggen dat zelfverdedigingsinstructeurs advocaten moeten zijn, maar ze moeten een beter kennisniveau dan de gemiddelde persoon hebben.

Mijn punt is dit, zelfverdediging is een juridisch mijnenveld dus zorg ervoor dat je weet waar je het over hebt. Ga op zoek naar een hoog niveau van juridische kennis om samen te gaan met je fysieke vaardigheid.

Een voorbeeld hiervan is preventieve aanvallen.

Het idee is zeer eenvoudig. De wet verbiedt niet om te slaan voordat je geslagen wordt, je mag best als eerste slaan.

Maar sommige docenten hebben begrepen dat je dit juridisch kader kan gebruiken als een excuus om zo maar mensen te slaan. Fout!!!

Je moet in staat zijn om je gebruik van een “pre-emptive strike” te verdedigen, omdat je eigenlijk iemand hebt aangevallen. Dat kan betekenen dat je je acties moet verdedigen in de rechtbank!

Dit gaat samen met het juridische aspect. Als je instructeur je pre-emptive strikes leert, maar je niet de juridische aspecten die gepaard gaan met dit soort training leert, dan worden het lessen om mensen te slaan en niet om jezelf te verdedigen.

Stel je dit voor; Je bent in een club en een kerel staart naar je, hij kijkt boos en hij loopt naar je toe met zijn vuisten gebald en zegt: “Wat zit je me aan te kijken?”. Je bent bang dat hij je slaan. Wil je eerst slaan? Duw je hem terug en zeg je: “ga weg”, draai je je rug toe en loop je weg? Of misschien blijf je proberen met hem te praten?

Er is geen eenvoudig antwoord, omdat iedere actie een reactie geeft, maar dat is zelfverdediging. Kun je het gebruik van een pre-emptive strike rechtvaardigen? Als je daar niet zeker van bent kan je zeker wat meer les in dit onderdeel gebruiken.

7. Mes verdedigingen: Doe gewoon dit, en dan dat …… Blah Blah Blah

160211mesDit is mijn meest serieuze klacht. Instructeurs die praten over mes verdediging alsof ze er ervaring mee hebben terwijl het dichts wat ze ooit bij een mesgevecht geweest zijn een aflevering van Game of Thrones is.

Ik begrijp het. Mensen steken andere mensen. Het gebeurt veel, maar stop alsjeblieft met het demonstreren van mesverdedigingen alsof je een Navy Seal bent!

Er gebeuren twee dingen als je iemand tegenover je hebt die een mes trekt:

Ten eerste: Je doet het in je broek.

Ten tweede: Je hart springt uit je borst.

Iedereen die iets anders zegt, liegt dat bij barst of heeft een veel te groot ego.

Om een of andere reden zijn instructeurs erop gebrand om mesverdedigingen te behandelen alsof je boter op een toastje smeert. Maar dit is veel serieuzer dan dat! Als je mesverdedigingen wil leren doe jezelf dan een plezier en zorg dat je een van die “no lie blades” of “shock knives” te pakken krijgt. Op die manier kun je zien hoe gemakkelijk je verwond zou zijn!

Nu ben je misschien niet zo enthousiast over dit artikel, ik verwacht bij veel mensen de vinger op de zere plek te hebben gelegd, maar de bottom line is dat er zo veel zelfverdedigingsinstructeurs zijn die nog nooit een bad guy hebben gezien, maar ze geven les / prediken zelfverdediging alsof ze 20 jaar portier zijn geweest.