10 Kenpo-wetten die elke krijgskunstenaar moet kennen

Dit artikel werd gepubliceerd in Black Belt Magazine, en vertaald door Marcel de Jong

In het Westen stond Kenpo al decennia lang bekend als een van de meest effectieve en efficiënte vechtsporten die er bestaan, en al honderden jaren daarvoor genoot het een vergelijkbare reputatie in Azië. Veel van dat succes kan worden toegeschreven aan een reeks vechtprincipes die zijn gedefinieerd en verfijnd tot een exacte wetenschap door de inspanningen van tientallen meesters die de betekenis van beproeving met vuur kenden. Dit artikel schetst 10 van die wetten ten behoeve van alle krijgskunstenaars die niet de kans hebben gehad om ze uit de eerste hand te ervaren.

Kenpo Wet # 1: The Circle and the Line

De eerste wet van kenpo stelt dat wanneer je tegenstander direct aanvalt en aanvalt, je je voeten moet gebruiken om je lichaam langs een cirkelvormig pad te bewegen. Je zou ook moeten overwegen om je armen in een cirkelvormig patroon te bewegen om de tegemoetkomende kracht af te buigen.
Als je tegenstander je echter cirkelvormig aanvalt, moet je reageren met een snelle lineaire aanval – langs een rechte lijn van je wapen naar zijn doelwit. Net zoals de cirkel de lijn kan overwinnen, kan de lijn de cirkel overwinnen.

Kenpo Wet # 2: Strike First

Dit principe heeft verschillende betekenissen. Ten eerste geeft het aan dat kenpo in de eerste plaats een opvallende kunst is. Zeventig procent handen en 30 procent voet is de klassieke storing, maar je kunt de verhouding aanpassen aan de omstandigheden of je lichaamsbouw.
De tweede betekenis is dat als een confrontatie onvermijdelijk is – een misdadiger klimt om 2 uur ’s ochtends door je badkamerraam en hij begint met een honkbalknuppel te zwaaien – je niet moet wachten tot de agressor als eerste aanvalt. Je moet hem eerst slaan met een voet, een vuist, een elleboog of een knie. Je moet ook hard slaan en continu slaan totdat hij onderdrukt is.
Het kenpo-curriculum omvat ook tal van worp- en werptechnieken, maar onderzoek heeft aangetoond dat ze worden gebruikt in minder dan 25 procent van de ontmoetingen waarin beoefenaars zich bevinden, en dat ze niet effectief zijn tegen meerdere aanvallers. Omdat worstelen vier keer zoveel kracht en energie gebruikt als slaan, is het een laatste redmiddel dat alleen geschikt is om te gebruiken als je tegenstander je eerste en tweede verdedigingslinie binnendringt: respectievelijk je voeten en vuisten.

Kenpo Wet # 3: Multiple Strikes

Kenpo verschilt van veel karatestijlen doordat het je leert om eerst toe te slaan en vaak snel achter elkaar toe te slaan – hoog, laag, recht in en langs een cirkelvormig pad. Terwijl zulke snelvuuraanvallen worden ontketend, wordt het moeilijk om samen met elke aanval te kiai (schreeuwen).
Daarom moet je vergeten om bij elke slag een kiai uit te geven; in feite betekent dit dat u overtollige energie verbruikt.
Je eerste en tweede aanvallen moeten ontworpen zijn om je tegenstander te verdoven, af te leiden en te vertragen. Uw derde en, indien nodig, vierde slag zijn de krachtslagen. Onthoud de kenpo-stelregel: stel eerst je tegenstander op en schakel hem dan uit.

Kenpo Wet # 4: Targets

Als je een gat door een muur zou moeten slaan, zou je dan liever een halve inch bladrots of een 2×4-stijl slaan? Het antwoord ligt voor de hand, en het is ook waarom Kenpo voorstander is om “zachte” doelen te raken. Niemand brak ooit zijn knokkel door de slaap van een aanvaller te slaan, niemand brak ooit zijn wreef door de lies van een aanvaller te schoppen en niemand verwondde ooit zijn mes door de keel van een aanvaller te raken.
In Japan wordt het makiwara-bord gebruikt om de handen sterker te maken, en in Thailand verharden Muay Thai-jagers hun schenen door bananenbomen te schoppen. Kenpo is anders omdat het het pad van de minste weerstand en de minste pijn leert. Precies richten op de slaap, het gezicht, de neus, de nek, de zonnevlecht, de buik, de lies en de zwevende ribben is superieur aan het simpelweg wegslaan op willekeurige delen van het lichaam van de aanvaller.

Kenpo Wet # 5: Kicks

Kenpo’s mandaat om laag te schoppen is gebaseerd op logica. Een roundhouse-trap en een ronddraaiende omgekeerde sikkelvormige trap naar het hoofd kan flitsend en indrukwekkend zijn, maar het duurt langer om dergelijke manoeuvres uit te voeren omdat je been verder moet reizen.
Ze stellen ook je lies bloot aan de trap van je tegenstander. Omdat hoog schoppen een superieure balans en focus vereist, moet je je beentechnieken hoog oefenen. Maar lever ze laag uit voor zelfverdediging. Bovendien kan laag bij de benen trappen – een “pijleraanval” uitvoeren – het evenwicht van je tegenstander en zijn been breken.

Kenpo Wet # 6: No Blocks

Kenpo legt de nadruk op economie van beweging en economie van tijd. Daarom leert het no-block-principe dat je, om te voorkomen dat je wordt geraakt door een stoot of trap, je lichaam uit de gevarenzone moet houden. De meest geavanceerde verdediging die in de vechtsporten wordt onderwezen, werd misschien het best uitgedrukt door de oude Shaolin-priester in de Kung Fu-televisieserie: “Vermijd liever dan check; controleren in plaats van blokkeren; blokkeren in plaats van slaan; eerder slaan dan pijn doen; eerder pijn doen dan verminken; eerder verminken dan doden – want al het leven is kostbaar. ”
Strategisch gezien is een blok een verspilde zet omdat het je tegenstander er niet van weerhoudt om opnieuw aan te vallen met zijn vrije ledemaat. Het is veel beter om jezelf uit de weg van zijn stoot of trap te houden
Het no-block-principe betekent niet dat blokkeren geen rol speelt bij het vechten. Als je in een hoek zou staan zonder uitweg en een aanvaller die met een knuppel wordt beschuldigd, zou je zijn aanval moeten blokkeren. Daarom leert Kenpo acht verschillende blokkeringssystemen, samen met tientallen vallen, maar ze leiden allemaal tot dezelfde stelregel: het beste blok van allemaal is helemaal geen blok.

Kenpo Law # 7: Yielding en redirecting

Yielding en redirecting worden het best geïllustreerd door het symbool van yin en yang (zacht en hard). Als je tegenstander hard aanvalt, moet je een zachte tegenaanval doen. Als hij zwakker is dan jij of zacht aanvalt, moet je hard tegenaanvallen om de ontmoeting snel en direct te beëindigen.
Aikido omvat veel technieken die gebaseerd zijn op hetzelfde principe van toegeven en omleiden. In de meeste karate-systemen is blokkeren echter buitengewoon moeilijk en kan niet alleen de aanvaller maar ook de blokkeerder verwonden. Kenpo houdt zich voor het grootste deel niet aan dit concept van “een blok is een slag”. In plaats daarvan leert het je om zacht te blokkeren en hard te slaan.
Omleiden is ook van het grootste belang. Veel kunsten leren hun beoefenaars om een neerwaarts blok te gebruiken om een voorwaartse trap te stoppen, waardoor de deuken met de hamervuist in de wreef van de aanvaller worden geslagen, maar een dergelijke impact kan de blokkerende hand of arm breken. Kenpo leert dat het de voorkeur verdient om het been van je tegenstander opzij te pareren en hem uit balans te brengen voordat je hard tegenaanval doet. Zo’n ombuigende beweging zal zijn evenwicht meestal verstoren en hem kwetsbaar maken.

Kenpo Wet # 8: Mobiliteit

Mobiliteit is misschien wel het gemakkelijkste Kenpo-principe om te begrijpen. Het is van mening dat een bewegend doel moeilijker te raken is dan een stationair doelwit. Hoe eenvoudig dat ook klinkt, veel krijgskunstenaars slagen er niet in om het uit te voeren.
Kenpo leert dat er drie soorten jagers zijn: het standbeeld, dat weinig mobiliteit heeft en niet zal terugtrekken; de loper, die rond de ring moet worden achtervolgd; en de stoomwals, die steeds maar op je af komt. Als u een van deze bent, wees dan voorzichtig, want u bent voorspelbaar en kunt dus worden verslagen. Om middelmatigheid te overstijgen, moet je dingen door elkaar halen en, wat er ook gebeurt, blijven bewegen. Als u rechtop staat en uw bewegingen goed zijn, kunt u uzelf in een superieure positie plaatsen ten opzichte van uw tegenstander.

Kenpo Wet # 9: Flexibiliteit

De wet van flexibiliteit is de wet van overleven. Kenpo is uniek omdat het zich aanpast aan uw bouw, persoonlijkheid en geest. Als je 1,20 meter lang bent, heeft het weinig zin om je te concentreren op het trappen als je grootste sterke punten mobiliteit en snelheid kunnen zijn. Als je een vrouw van 110 pond bent, heeft het weinig zin om te worstelen met een aanvaller van 230 pond. De oude Kenpo-meesters toonden hun wijsheid toen ze verkondigden dat je in een gevecht voor je leven moet gebruiken wat je het beste weet en de heiligheid van de stijl moet vergeten. Elke beoefenaar heeft verschillende eigenschappen die hem of haar effectief kunnen maken.
Een lang persoon met lange benen kan een voordeel hebben bij het trappen; een klein persoon kan een voordeel hebben met zijn handen; en een zwaar persoon kan een voordeel hebben bij het worstelen. De wet van flexibiliteit stelt hen allemaal in staat om hun eigen repertoire van technieken vanuit kenpo te ontwikkelen.

Kenpo Law # 10: The Warrior Spirit

Het laatste principe van Kenpo bestaat uit twee essentiële componenten: de interne en externe. Een hondsdolle hond kan een formidabele bedreiging vormen, maar hij bezit alleen de externe component van de krijgersgeest. Binnen denkt het dier niet. Om een complete krijgersgeest te hebben, moet je van buiten woest zijn, maar van binnen kalm en rustig.
Samoeraikrijgers zeiden altijd dat elke dag een goede dag is om te sterven. Dat betekende niet dat ze de dood zochten. Integendeel, ze wilden leven behouden – vooral dat van henzelf. Maar ze wisten dat als ze met angst in hun hart de strijd zouden aangaan, ze zouden kunnen sterven of ernstig gewond zouden raken. Ze wisten dat ze alleen door de dood te omarmen en te aanvaarden alles konden concentreren op de fysieke taak die voorhanden was: de vijand verslaan.
Uw kiai, gezichtsuitdrukkingen, houding en wachtpositie moeten allemaal samen werken. Volgens het principe van yin en yang moet je hard van buiten zijn en zacht van binnen. Bij gebruik op deze manier kan de geest van een krijger belangrijker zijn dan fysieke vaardigheid.

Volgens de wetten van Kenpo

Misschien is de beste manier om de 10 wetten van Kenpo in praktijk te brengen, ze te beschouwen als sleutels die de deuren van hoger leren kunnen openen. Bedenk dat ze niet in steen zijn gebeiteld, want er zijn uitzonderingen op elke regel.

In de 35 jaar dat ik Kenpo beoefen, heb ik slechts één negatieve kant van de 10 wetten ontdekt: een enkel leven is niet genoeg om alles te leren wat er over hen te weten valt. Ongetwijfeld zouden veel krijgskunstenaars dat positief vinden.